גזלן, אוטו גלידה, Food truck, המבורגר נוסע, מסעדה על גלגלים… לא משנה איך תקראו לזה, כולם אוהבים את זה, כי כולם אוהבים לאכול, ורובנו לא אוהבים להתאמץ יותר מדי.
היתרונות במשאית מזון:
במקום להיות תלוי בקהל ובטרנדים האיזוריים העדכניים, אתה הופך את היוצרות ופתאום אתה האירוע. והקהל? הוא כבר יגיע לאטרקציה.
עד כאן הכל טוב ויפה, אז למה בעצם אנחנו לא רואים פוד טראקס במרחב הציבורי?
1. בהיעדר מפרט דרישות ענייניות, עובדי מחלקות רישוי העסקים ברחבי הארץ לא ממש ידעו מול מה הם אמורים לבדוק את תכנית הבקשה לרישיון עסק לרוכלות מזון שהוגשה להם ולכן נטו לדחות בקשות לרישיונות עסק מסוג זה.
2. בשל אותה סיבה (היעדר מפרט אחיד), משרדי אדריכלים העוסקים בתכנון והגשת בקשות לרישיון עסק, גם לא בדיוק ידעו איך לתכנן ולאפיין את המסעדה הניידת.
אז מה נשתנה הלילה הזה?
ובכן, כאן אנחנו מגיעים לבשורה הטובה: בשעה טובה ומוצלחת, לאחרונה נכתב והתפרסם
מפרט אחיד לפריט רישוי 6.9 א' – רוכלות מזון
להסדרת רישוי העסקים הניידים והנייחים שאינם במבני קבע.
במפרט ניתן למצוא את דרישות משרד הבריאות ואת דרישות הרשות הארצית לכבאות והצלה, ועכשיו קל יותר לכולנו להוריד את המשאיות לכביש.
מעולה. אז איך אנחנו מגיעים מכאן להפעלת פוד טראק ברישיון?
חשוב לדעת כי רישיון העסק תקף אך ורק לעירייה בו הוא ניתן ונחתם. אם הוצאנו רישיון עסק לפוד טראק מעיריית תל אביב, לא נוכל לעבוד על אותו רישיון בגבעתיים או רמת גן למשל.
כמו כן, קיימות הגבלות על פעילות של הכנת מזון, ולא ניתן להכין ולהגיש בפוד טראק מזון שאפשר להגיש במזנונים רגילים במבני קבע.
אז מה מותר ומה אסור למכור ולהגיש בעסק לרוכלות מזון?
ננסה לתמצת כאן את עיקרי ההגבלות החלות על סוג זה של עסק, למפרט המלא יש להיכנס ללינק שפורסם כאן במאמר:
תשתיות ודרישות הנדסיות
- המים בפוד טראק חייבים להיות באיכות של מי שתיה.
- יהיה חיבור פיזי להזנת מים או מיכלי מים לשימוש יומי המרוקנים בסוף יום העבודה וממולאים מחדש ביום הבא.
- יהיו שני כיורים עם אפשרות להקלה: שני כיורים צמודים עם מחיצת הפרדה וברז אחד בלבד.
- בתכנית יוצג פיתרון לניקוז העסק, בין אם זה חיבור קבוע לביוב עירוני ובין אם זה אגירת שפכים במיכל מיוחד.
- סביבת העסק תהיה נקייה ממפגעים בטיחותיים.
- גודל מתקן העסק וכמות הציוד שישמשו את בעל העסק, יתאימו להיקף וסוג הפעילות בעסק.
- ב-Food truck עם פעילות של טיגון, יותקן קולט אדים מעל לצ'יפסר.
- ועוד ועוד ועוד...
הגבלות פעילות הכנת מזון (דרישות משרד הבריאות)
- חל איסור על טיפול במוצרים גולמיים מן החי - בשר ועוף יגיעו מיצרן מאושר במצב מוכן לאכילה (קפוא או חם).
- ניתן להכין חביתות מנוזל ביצים מפוסטרות בלבד. לא תתאפשר עבודה עם ביצים טריות.
- לא ניתן לעבוד עם ירקות גולמיים, ירקות ופירות בשימוש העסק יתקבלו ממקור יצרני במצב מחוטא ושטוף.
- פעילות הפשרה להמשך עבודה תתאפשר במקרה של עיסת פלאפל בלבד.
- מותר לחמם ולהגיש בורקסים אפויים, פיצות אפויות, טוסטים וכו'.
- במשאית מזון עם קולט אדים ניתן לטגן פלאפל, שניצלונים ופסטלים שמגיעים מטופלים וקפואים ממקור יצרני.
- כמו כן, ניתן לטגן צ'יפס שמגיע במצב קפוא וחתוך מוכן לטיגון ממפעל בעל רישיון יצרן.
- אפשרי להכין כריכים עם סלטי יצרן (חומוס טחינה וכו'), נקניקים, נקניקיות, גבינות.
- ניתן להכין שתיה חמה ומיצים מפירות שטופים ומחוטאים.
- הרכבת המנות תתבצענה לעיני הלקוח ועל פי הזמנתן בלבד (לא תותר הכנת כריכים מראש).
דרישות בטיחות אש
- במשאית/עגלת המזון יותקן מטפה אבקה 6 ק"ג על פי ת"י 129.
- בפוד טראק שיש בו שימוש בגז, מערכת הגז תענה לדרישות ת"י 158 ובעל העסק יחזיק אישור מבעל מקצוע עם רישיון בתוקף לעבודת גפ"מ.
על מקלות בגלגלים
בשונה מקבלת רישיון עסק לבית אוכל במבנה קבע, שבו הנהלים של כל הרשויות המקומיות אחידים פלוס מינוס, דווקא בכל הקשור ברוכלות מזון קיימת מדיניות נפרדת בכל אחת מהרשויות המקומיות, ובד"כ מדובר במדיניות שמקשה על קבלת רישיון עסק לרוכלות מזון.
חלק מהרשויות מגבילות את מספר רוכלי המזון שיכולים לעבוד בשטח השיפוט שלהן, חלק מוציאות מכרזים עם מספר מצומצם של נקודות מכירה וכל הקודם זוכה, חלק מייעדות את רוכלות המזון בשטחן לשיקום אסירים בלבד, והרשימה מגוונת וארוכה…
לכן חשוב מאוד – לפני הכל ליצור קשר עם מחלקת רישוי עסקים בעירייה/מועצה שבה מעוניינים להפעיל עגלת מזון ולברר מראש מה המדיניות של אותה רשות לגבי רוכלות מזון, ולוודא שקיימת היתכנות עקרונית לקבלת רישיון עסק לעגלת מזון.
איך מתחילים בתהליך?
לצד השמחה שמגיעה עם הבשורה שאפשר לקבל רישיון עסק לפודטראק, והיות וכל הנושא עדיין לא ממש צבר תאוצה בארצנו ולכן מחלקות רישוי העסקים השונות ברחבי הארץ עדיין צפויות לבדוק בנרות כל בקשה לרישיון עסק לרוכלות מזון, ומכיוון שלא פשוט להציג תכנון שיבטיח לתהליכי עבודה נאותים עם צמצום סכנה להיווצרות הרעלות מזון, נדרש תכנון סופר מקצועי וקפדני.
תכנון של עסק כזה הוא עניין למקצוענים, ויש חשיבות מכרעת לבחירת המתקנים המתאימים לכל עסק לפי צרכיו, מיקומו ואופי עבודתו.
שירותים עיקריים
זקוקים לייעוץ פרטני?
הזנו את פרטיכם ואנו נחזור אליכם בהקדם.