תכנון מפעלי מזון

הקמה של מפעל מזון היא מלאכה מורכבת הדורשת תכנון יסודי ומקיף, המתבסס על ידיעה מעמיקה של כללים, נהלים וחוקים. בניגוד למפעלים בתחומים אחרים שלא בתחום המזון, אשר דורשים גם הם תכנון ומחשבה קודמת, אך אינם כרוכים בכמות ההשקעה הנדרשת להקמת מפעל בתחום המזון בישראל. השוני בין מפעל בתחום המזון למפעל בכל תחום אחר (מלבד ענף התרופות והכימיקלים) הוא בכך שמפעל מזון צריך להיות נקי, סטרילי ומאוורר ברמה הגבוהה ביותר, כמו גם בכך שבכל מפעל מזון צריכה להיות מערכת בקרה אשר תבדוק באופן רנדומלי את המוצרים אשר יוצאים מפס היצור ותוודא שכל המוצרים תקינים ונקיים, בטרם שיווקם והוצאתם. תכנון המפעל דורש זמן, מחשבה ויצירתיות רבה, דבר המחייב מעורבות של איש מקצוע בעל ניסיון וידע בתכנון מפעלי מזון. חשיבה מקדימה ותכנון נכון עשויים לחסוך לבעל העסק עשרות ואף מאות אלפי שקלים וחודשים של עבודה, מהסיבה הפשוטה שהרבה יותר פשוט לשנות דברים במהלך התכנון כשזה 'על הנייר' מאשר לתקן ליקויים תכנוניים בשלב הביצוע או בדיעבד.

כמובן שתכנון המפעל לא מסתכם בהיכן יעמדו הקירות או היכן יוצבו המכונות. בשלב תכנון מפעל המזון צריך להבין בנושאים רבים אחרים כגון טיהור אויר, הפילטרים והמאווררים, מערכות הבקרה (קיימות מערכות בקרה אוטומטיות עם מצלמות, המחוברות לחדר בקרה יעודי או מערכות פשוטות יותר - הבחירה ביניהן נעשית ע"פ הצורך והעלות), שינוע המוצרים, הפרדה בין קווי יצור שונים ועוד.

אסור לשכוח את בטיחות האש: הקמה של מפעל, בטח ובטח בתחום המזון, דורשת תווי תקן מחמירים ואישורים של משרד הבריאות והעירייה, מכבי אש, איכות הסביבה וכיו"ב. ללא תכנון בטיחות נכון של המפעל וחלוקתו לאיזורי אש, וללא התקנת אמצעים לגילוי אש ועשן, אמצעים ומערכות לכיבוי אש בחירום (ספרינקלרים, מערכות כיבוי במנדפים, כיבוי בלוח החשמל, מטפים וכו'), המפעל לא יקבל את האישור הסופי לפתיחתו.

תכנון נכון של מפעל מזון יכול לחסוך לא רק כסף רב לאחר פתיחתו, כי אם גם זמן באיסוף המוצרים והשינוע, זמן עבודתם של העובדים והמנהלים ובעיות יצור נוספות. זכרו: תכנון מפעל מזון ע"י מקצוענים יבטיח כי המפעל יהיה בטיחותי, חסכוני ויעיל יותר!

יש לכם שאלה בנושא רישיון יצרן, תכנון מפעלי מזון או בנושאים נוספים? צרו אתנו קשר ונשמח לעזור!