רישיון יצרן

זקוקים לייעוץ פרטני?

הזנו את פרטיכם ואנו נחזור אליכם בהקדם.

    מה זה רישיון יצרן?

    רישיון יצרן הוא אישור יעודי ממשרד הבריאות לעסקי מזון הנחשבים לעסקים יצרניים על פי הגדרת משרד הבריאות.
    רישיון היצרן מעיד על עמידת העסק בכל תנאי משרד הבריאות ועל כשירותו לשווק את התוצרת לסופרמרקטים, מעדניות, מכולות, אולמי שמחות, אירועים פרטיים, מוסדות חינוך וכו'.

    מי צריך רישיון יצרן?

    על פי דרישת משרד הבריאות, מפעלים העוסקים בתחום המזון: ייצור מזון לשיווק סיטונאי, אחסנת חומר גלם לייצור מזון, אחסנת מזון, אריזת מזון, מטבחי קייטרינג, בתי קלייה, מאפיות וקונדיטוריות – מחויבים על פי חוק בקבלת רישיון יצרן.

    איך נקבעים הקריטריונים לקבלת רישיון יצרן מזון?

    לכל מפעל לייצור או אריזת מזון קיימת מהות משלו, אופי משלו ונפח ייצור משלו, והתאמתו לקבוצת רישוי מסויימת נקבעת על פי צו רישוי עסקים ו/או מפרט אחיד ככל שפורסם. כל המפעלים היצרניים המאושרים בישראל, נרשמים ומופיעים ברשימת יצרני ועסקי מזון – משרד הבריאות.

    הגופים המאשרים את המפעלים לצורך הפקת רישיון היצרן מטעם משרד הבריאות הם מחלקת שירות המזון והמחלקה לבריאות הסביבה בלשכות הבריאות המחוזיות. הגשת הבקשה ללשכת בריאות מסויימת נקבעת על פי מיקום המפעל המיועד.

    רישיון היצרן יתקבל לאחר שכל הגופים אישרו את התוכנית, כל גוף בתחומו, ובחנו באופן מדוקדק וקפדני אספקטים שונים כמו: תכנון פס הייצור והתאמתו לחוק, התאמת הציוד במפעל לתחום העיסוק, תנאים הנדסיים במפעל (אוורור, ניקוזים וכיוב').

    תהליך קבלת רישיון יצרן ממשרד הבריאות

    בשלב הראשון יש לאתר מבנה המתאים להקמת מפעל המזון. בחירת המבנה קריטית לקבלת רישיון היצרן ורישיון העסק ולכן מומלץ מאוד להיעזר באדריכל רישוי עסקים המורגל בתכנון וליווי בקשות לרישיון יצרן כבר בשלב איתור המבנה, משום ששטח העסק חייב להיות תואם לאופי הייצור והיקף הייצור, המתכנן יעריך את סיכויי בעל העסק לקבל את האישורים, וישלול קיום כשלים הנוגעים ספציפית לאותו מבנה העשויים למנוע את קבלת רישיון היצרן ורישיון העסק.

    לאחר בחירת המבנה, מתחיל שלב התכנון. נדרש לבצע תכנון קפדני לקבלת תוצאה מיטבית שהיא שביל הזהב שמחבר בין עשרות דרישות ותקנים שונים לבין האפשרות המעשית שנגזרת ממגבלות המבנה הנבחר.

    מגישים ללשכת הבריאות תכנית מפעל מלאה (גרמושקה), הכוללת את חלוקת המפעל לפונקציות כגון מחסנים, חדר אוכל עובדים, שירותים ומלתחות, חדרי ייצור, חדרי אריזה וכו', בתוספת פרשה טכנית המתארת באופן מילולי את כל הפעילות המתבצעת במפעל, ותכנית אינסטלציה.

    התכנית המוגשת עוברת בדיקה בהליך של חוות דעת מקדמית, כאשר שירות המזון בודק "על הנייר" מה הסיכויים של המפעל לעבוד בצורה תקינה נוכח כל הנתונים המוצגים בתכנית הסניטרית ובפרשה הטכנית, ובריאות הסביבה בודקת את כל נושא המים במפעל – הזנות, ניקוזים, חיבור למפריד שומן, מז"חים וכו'.

    משך הבדיקה הוא 30 ימים על פי חוק, בתום הבדיקה ניתן לדעת האם אפשר להתקדם עם בינוי המפעל ע"פ התכנית המאושרת והגשת בקשה לרישיון עסק, או שמא יש לבצע שינויים תכנוניים בהתאם לחוות הדעת שהתקבלה. בשלב זה נחל גם בתכנון בטיחות אש למפעל.

    רישיון עסק ליצרני מזון

    בכדי לפעול כחוק, נדרשים עסקי ייצור מזון להחזיק רישיון עסק. רישיון העסק יתקבל לאחר שיתקבלו אישורים מטעם שירותי הכבאות, המשרד לאיכות הסביבה, מחלקת ההנדסה ברשות המקומית, ובמקרים מסויימים אף משטרת ישראל ומשרד העבודה. רישיון היצרן מהווה את אישור משרד הבריאות לעסק ומצטרף לשאר האישורים הדרושים בדרך לקבלת רישיון העסק.

    מצב רישוי יצרני המזון בארץ

    נכון לתאריך 13.4.2021 קיימים בישראל 2,610 יצרני מזון מאושרים הפועלים בתחומים שונים, הנתונים המובאים הינם כלל ארציים וכוללים את נתוני כלל מחוזות שירות המזון: צפון, חיפה, מרכז, תל אביב, ירושלים, אשקלון, ומחוז הדרום.

    על קבוצות המזון ומספר המפעלים היצרניים הפועלים ברישיון בכל תחום, תוכלו ללמוד מהטבלה:
    קבוצת המזון (תחום עיסוק המפעל) מס' המפעלים בעלי רישיון יצרן

    ביצים ומוצרי ביצים

    7

    ייצור מוצרי בשר ועופות

    202
    בתי קירור 295
    דגים ומוצרי דגים 35
    דגנים ומוצרי דגנים 112
    הקרנת מזון (עיקור) 1
    ייצור חטיפים מוכנים לאכילה 18
    מוצרי חלב ומקביליהם 128
    מאפים וייצור בצקים 746
    מזון לצרכים תזונתיים מיוחדים 29
    מזון מוכן- קייטרינג וכריכים 336
    מחסני יבוא 31
    מלח, תבלינים, מרקים ומוצרים על בסיס חלבון 145
    ממתקים ודבש 105
    משקאות-למעט מוצרי חלב 166
    פירות יבשים, וקליית קטניות 113
    גלידות ושלגונים 28
    שומנים ושמנים 52
    שיווק מזון 4
    תוספי מזון וחומרי עזר 39
    אחר 18
    סה"כ מפעלי מזון מאושרים בישראל 2,610

    ואם המספר 2,610 נשמע לכם נמוך מדי – אתם צודקים בהחלט: קיימים מאות חובבי בישול ואפייה, המתפעלים עסקים יצרניים מהבית ומוכרים את תוצרתם בעיקר דרך הרשתות החברתיות. יש לציין כי חוק רישוי עסקים אינו מאפשר ייצור מזון ביתי, ומטבחים מסחריים ביתיים פועלים שלא תחת פיקוח משרד הבריאות.

    רישיון יצרן זה א.ב.עסקים

    לרוב, תהליך קבלת רישיון היצרן מתבצע במקביל לתהליך הוצאת רישיון עסק באגף לרישוי עסקים ברשות המקומית. התהליך נחלק ל-10 שלבים עיקריים:
    אנו ב- א.ב. עסקים, מודעים היטב לצד הכלכלי, לכן נשקיע המון מחשבה ונרתום את כל הניסיון המקצועי על מנת שלא לתכנן במפעל מערכות יקרות שאינן חיוניות לתהליך הייצור, ובכך נחסוך ממון רב לבעל המפעל.

    כך נלווה אותך מהרגע הראשון עד לקבלת הרישיון:

    ראשית כל, נעזור לך להחליט האם לשכור/לרכוש את הנכס בו חשבת להקים מפעל מזון. לא כל נכס מתאים ויש להתייחס באופן מערכתי למספר לא מבוטל של נתונים בהליך של בדיקה מוקדמת לבחינת התאמת הנכס למפעל, טרם נחתם חוזה.

    הנכס נבדק ונמצא מתאים? מעולה! בשלב זה נשב עם היזם ונתכנן את המפעל בצורה שתענה לדרישות החוק ולתקנות משרד הבריאות, איכות הסביבה, שירותי הכבאות וההצלה וכו', ולא פחות חשוב-תאפשר עבודה הרמונית וזורמת ככל הניתן. תכנון לא נכון של מפעל מזון, עלול לגרום לכשלים תברואתיים בתחומי המפעל וכן לתלות גבוהה של בעל המפעל בספקי חומרי גלם ובמפיצי התוצר המוגמר.

    בשלב הבא, נגיש את התכניות והפרשה הטכנית לשירות המזון במשרד הבריאות לחוות דעת מקדמית, כשנקבל אישור על התכניות, אפשר לצאת לדרך ולהתחיל בשיפוץ.

    לקראת תום השיפוץ, נגיש את התכניות למחלקת רישוי עסקים ברשות המקומית ונתחיל בהליך קבלת רישיון העסק במקביל לקבלת רישיון היצרן. רישיון היצרן (המתקבל ממשרד הבריאות), מותנה בקבלת רישיון עסק המתקבל לאחר שכל שאר הגורמים – מח' הנדסה, שירותי הכבאות, איכות הסביבה וכו' – אישרו את העסק.

    סל שירותים נלווים נוספים בכל הקשור להקמת המפעל

    יש לכם שאלה בנושא רישיון יצרן, רישוי עסקים מכל סוג, תכנון מפעלי מזון או בנושאים נוספים? צרו אתנו קשר ונשמח לעזור!
    בואו נעשה עסקים